Boosheid uitzuiveren

Het belang van boosheid kunnen doorvoelen

 

Boosheid is een heel belangrijk gevoel waar vaak veel weerstand op is. Vaak gekoppeld aan het dominante mannelijke waar nog wat oordeel op kan zitten. Maar ook het vuur wat onder deze boosheid zit, kan behoorlijk afschrikken. Het voelt ontzettend groot, krachtig en kan veel kapot maken. We hebben vaak geleerd dat deze boosheid niet mag zijn. Dat je beter kan doorschuiven naar een hogere trilling. Naar zachtheid en liefde en naar het vrouwelijke in ons. Waardoor de boosheid wordt onderdrukt. Zo vaak zelfs, dat je hem wellicht niet meer kan herkennen als deze zich aandient. Nu we steeds dieper mogen stappen in de bekkenbodem, is dit een van de grote en belangrijke lagen om door te stappen, uit te zuiveren. Het doorvoelen van deze boosheid maakt ook dat je voorbij de dualiteit kan stappen. De verantwoordelijkheid kan terugpakken in je leven. Je weer kan openstellen voor alles wat zich aandient in je leven. Het is verbonden met de laag tussen de eerste en tweede chakra en loopt deels door in de eerste chakra. Zonder het doorvoelen van de boosheid, kan je ook niet verder groeien in trilling.

 

Boosheid is een dood van het oude. Het loslaten van alles wat ooit is geweest. Het is krachtig, groot en vol vuur. Het is een oerkracht die je op jouw eigen benen kan zetten. De dood en wedergeboorte van de God/Godin in ons.

 

Boosheid is vuur. Maar vuur is ook passie, creativiteit, sensualiteit en seksualiteit. Onderdrukken van boosheid onderdrukt ook al deze aspecten. Het weerhoudt je dan om te groeien in wie je bent. Boosheid is een dood van het oude. Het loslaten van alles wat ooit is geweest. Het is krachtig, groot en vol vuur. Het is een oerkracht die je op jouw eigen benen kan zetten. De dood en wedergeboorte van de God/Godin in ons. 

 

Als boosheid lang is weggedrukt

 

Vaak is de boosheid lang weggedrukt waardoor deze je keelchakra steeds meer kan afsluiten. Jezelf uitspreken, je begrenzing, je authenticiteit, je bestaansrecht, je basisveiligheid, je kan er steeds minder contact mee maken en maakt ook dat je de boosheid niet meer kan voelen en zelfs niet meer herkent. Je lijkt steeds meer uit je eigen onderbuik weg te gaan en je kan niet zomaar meer zakken. Het voelt daar niet meer veilig. Depressies en burn out kan dan een van de uitwerkingen zijn. Want als niet gevoelde boosheid je keelchakra gaat sluiten, wordt het steeds moeilijker om ook andere gevoelens nog te doorvoelen. Daarbij kan de energie niet meer door je heen stromen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Het vuur zoekt een uitweg naar buiten. Acne, psoriasis, huidaandoeningen, ontstekingen, vooral rond het staartbeen en bekkengebied, lever problemen, maagzuur e.d.

Wat er kan gebeuren in je als dan die laag met boosheid in je aangeraakt wordt, is dat paniek het van je overneemt, onmacht verdriet voelt opkomen, het voelt alsof je uit je kern wordt gehaald. Je keel dichtklapt of je jezelf dan gaat uitspreken voor dit te puur te doorvoelen. Er suddert dan iets in je wat je niet kan benoemen. Het kan zijn dat je dan de basisveiligheid niet meer voelt in je, waardoor je je verloren kan voelen. Je gaat uit contact met jezelf. Er gaan veel verhalen in je hoofd komen, hij dit…, zij dat…, ofwel er is iemand schuld. Maar is dan wel echt zo? Het liefst leg je dan die boosheid bij de ander. Hier treedt het ‘vluchten, vechten, verdedigen’ in werking. Het houdt je dan weg bij het voelen wat er werkelijk in je gevoeld wil worden. 

Het kan ook moeilijk zijn. Want het is niet alleen het doorvoelen van deze laag, maar ook wat erachter ligt. Het doorstappen van deze laag, nodigt je ook uit om in jouw kracht te gaan staan, je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er in je leven is. Op je eigen benen en fundering te gaan staan, voorbij de verhalen te stappen die je vasthouden in het oude. Durven voelen dat alleen jij volledig verantwoordelijk bent voor wat zich in jouw leven aandient. Ook daarin alles wat zich in je leven laat zien, jou iets komt brengen. Voorbij de oude verhalen. Die je nu nog kan voeden. En dat is spannend. Heel erg spannend. Dan is terug stappen naar het oude soms even prettiger. Het oude wat al los mag, voelt dan veiliger dan doorstappen in het nieuwe. 

 

Wat er dan kan gebeuren in je als laag met boosheid in je aangeraakt wordt, is dat paniek het van je overneemt, ‘onmacht’ verdriet voelt opkomen, het voelt alsof je uit je kern wordt gehaald.

 

 

Wat te doen als boosheid aangeraakt wordt in je

 

Om dit volledig te kunnen doorvoelen is basisveiligheid nodig. Neem even tijd alleen. Zoek een plek op waar je je veilig voelt. Wat prettig kan zijn, is gaan liggen op je bed, in een voor jou fijne houding, met een deken over je heen, en alles laten zijn. Verder niets. Geen actie, puur voelen. Het kan helpen om je mond te openen en geluiden te tonen of te neuriën als je een gevoel van misselijkheid voelt opkomen. 

Hoe meer je deze kan toelaten, hoe dieper je weer in je lichaam stapt, je basisveiligheid groeit, je trilling stijgt, je bestaansrecht wordt groter. Er gaat vanuit je staartbeen een energie de aarde in die je meteen op je eigen benen zet verbonden met de aarde. Je keelchakra zal meer gaan openen, waardoor er steeds meer van jou naar buiten kan komen, jezelf meer kan laten zien. Steeds als je dit doet, zal je daarin groeien en het oude kunnen loslaten.