De bekkenbodem is verbonden aan de Psoas spier, ofwel de stressspier genoemd.
Bij een langdurige stress periode, zal deze spier steeds meer verkrampt raken. En daarmee ook de bekkenbodem verkrampen.
De bekkenbodem raakt zeker verkrampt bij grote trauma's, zoals trauma's in de baarmoeder voor de geboorte, of pijnstukken van de moeder die overgenomen worden maar ook als je een alleen-geboren meerling bent.
Trauma rond je geboorte en in de eerste kinderjaren worden daar opgeslagen.
Maar ook seksueel misbruik, huiselijk geweld e.d. zijn grote trauma’s die je opslaat in de bekkenbodem.
De bekkenbodem is verbonden met de eerste chakra. Waarin angst een pool is, maar ook bestaansrecht en basisveiligheid. Vertrouwen, in jezelf en in je omgeving. Het op eigen benen durven en kunnen staan. Dit chakra begint zich te vormen vanaf de conceptie en zal zich blijven vormen tot voorbij de eerste levensjaren. Dit wil overigens niet zeggen dat, als er op latere leeftijd iets gebeurt, hier niet opnieuw beschadigingen opgeslagen kunnen worden. Vaak voel je niet dat er een verkramping zit. Je groeit er mee op en voor jou voelt deze als normaal.
Als de bekkenbodemspieren verkrampt zijn, heeft dit vele bijwerkingen. Je kan bijvoorbeeld niet bij belangrijke velden die eigenlijk je basis zijn van waaruit jij kan groeien. Je kan je voorstellen, dat als daar iets niet volledig ontwikkeld is, je verder gaat groeien op een fundering die niet stevig staat. Misschien zelfs wel vol scheuren en gaten zit. Dit zou je je hele leven bij je kunnen dragen en op elk moment van de dag kunnen herkennen in alles wat je doet.
Wat gebeurt er als je zo opgroeit?
Je gaat compenseren voor alles wat je lijkt te missen. Alsof je van anderen gaat leren hoe je bepaalde dingen moet doen, ook op latere leeftijd. Hoe te reageren, aangeleerde kunstjes, zodat je toch zo 'normaal' mogelijk kan opgroeien. In een overlevingsstand.
Zo zou je bijvoorbeeld, wat voor anderen heel normaal en makkelijk lijkt, bij jezelf proberen aan te leren. Steeds voelend dat de basis niet klopt, zonder dat je daar je vinger op kan leggen. Dat kan je onzeker maken, zou je jezelf vaker meer terug willen trekken en je meer op jezelf aangewezen voelen. Vaak een overtuiging die je dan meeneemt in je verdere leven: je moet het alleen doen. Al is die overtuiging vaak al eerder in je geboren. Zeker bij een alleen-geboren meerling en/of misbruik in het gezin.
Daarbij kan het voor jou een kunst geworden zijn om te vervloeien met de ander, omdat je zelf geen contact meer hebt met wie jij bent. Je voelt je namelijk niet veilig in jezelf, dus ga je dat bij de ander zoeken. Daarbij kunnen je voelsprieten ver voorbij jouw energieveld zijn, steeds aanvoelend of jouw omgeving veilig is. Dit is vaak een begin van hoog-gevoeligheid, die dan voornamelijk een overprikkeling geeft.
Omdat de 1e chakra zo vroeg gevormd wordt, is er vaak ook in het gezin waar je opgroeit geen veilige omgeving. Dat is precies waarom die basis ook in jou niet doorgegeven kon worden. Dat voel je al in de baarmoeder bij jouw moeder en wordt vaak na de bevalling bevestigd door je vader.
Daarnaast is je eerste chakra rechtstreeks verbonden met het reptielenbrein. Het reptielenbrein heeft maar één focus: overleven! En dat is het deel van je hersenen wat overactief wordt bij een trauma en verkramping in de bekkenbodem. Overleven ten koste van alles. Primair reageren op alles wat er om je heen gebeurt. Er zit geen filter op. Ten alle tijden, in alle situaties moet er overleefd worden.
Dat heeft uitwerkingen op je hele leven. Waar je vaak tegenaan zou kunnen lopen, zonder dat je precies door hebt hoe groot dit stuk kan zijn.
Het trauma (mentaal) verwerken blijkt dan niet genoeg. Zeker niet in deze tijd waarin de energie steeds sterker wordt. De instroom van energie kan niet doorstromen door je bekkenbodem en naar de aarde, en blijft steken. Daarbij lijkt dat verkrampte bekkenbodemspieren steeds een gevoel van angst te geven. Een overlevingsstand die aan blijft. Overgave, rust vinden bij jezelf, jouw plek op aarde innemen zijn daar enkele kenmerken die dan moeilijk kunnen zijn voor je. Een groot gevoel van tekort, wat doortrilt in alles in je leven.
Een van de belangrijkste factoren daarin is vaak een grote paniek waar je niet goed uit lijkt te komen. Vaak verstop je je dan tot er weer een beetje rust in je komt. Op die momenten kun je dan gedachten over zelfdoding kunnen hebben. Zeker bij seksueel misbruik en alleen geboren meerling kan dit een heel belangrijk aspect zijn. Ik heb een lijst gemaakt van uitwerkingen die je kan ervaren bij een verkramping in de bekkenbodemspieren:
Enkele van de lichamelijke klachten bij verkramping bekkenbodem:
Vitamine B12 en magnesium tekort.
Bijnieruitputting.
Diepe vermoeidheid.
Burn out, overspannen, depressie.
Problemen met voeding, anorexia, boulimia, ongezonde eetlust.
Constipatie/diarree.
Vaginisme.
Blaasontstekingen.
Vaak ergens tegenaan lopen, tenen en knieën stoten. Wankel op de benen staan.
Trauma of paniek bij geboorte van je kinderen. Snel een bevalling met hulpmiddelen.
Minder contact met benen en voeten.
Koude voeten en/of benen.
Pijn onderin de rug, schouders en nek.
Een bochel of verkromming in de rug, scheve ruggengraad.
Pijnlijke knieën.
Dove, lege blik in de ogen.
Emotionele klachten bij een verkramping van de bekkenbodem:
Constant gevoel van overleven.
Dissociatie/paniekaanvallen.
Verslaving gevoelig.
Je Kundalini stagneert, daarmee je levenskracht en seksuele energie.
Je voelt je slachtoffer.
Verlatingsangst, bindingsangst.
Apathisch zijn. Niet goed in beweging kunnen komen.
Snel en veelvuldig de behoefte aan zelfdoding naar boven voelen komen.
Moeite met verantwoordelijkheid nemen.
Liefdes-bang. Ware intimiteit ga je dan ook liever uit de weg.
Diep gevoel van eenzaamheid.
Je hebt weinig vertrouwen in je kunnen en in wie je bent.
Boosheid snel uiten, of juist helemaal niet kunnen uiten.
Angst.
Laat seksueel contact sneller toe of gaat er achteraan om leegte op te vullen.
Moeite met bestaansrecht.
Zelfmutilatie.
Angst om te leven of angst om te sterven.
Je achter de ander of een situatie verschuilen. Moeite om op eigen benen te staan.
Moeite met aarden.
Wel ergens aan beginnen, vaak niet afmaken.
Snel afgeleid.
Glas is vaak leeg.
Paniek is een normale staat van 'zijn' geworden.
Je hangt snel aan anderen.
Vaak heel druk in je hoofd, vooral angstgedachten en/ negatieve gedachten over jezelf en anderen.
Psychose gevoelig.
Buitenzetten van mensen bij het minste kleine ding, vanuit liefdes-bang.
Als je eens kwetsbaar bent naar iemand, dan ontwijk je die persoon daarna het liefst. Het geeft een gevoel van onveiligheid.
Vinden dat je liefde niet waard bent.
Gevoel van afwijzing.
Niet kunnen ontvangen van complimenten, hulp of liefde.
Altijd sorry zeggen, alsof je geen recht van 'zijn' hebt.
Overtuiging dat je het alleen moet doen.
Jezelf klein maken naar anderen toe. Waardoor je de ander automatisch groter maakt. Narcistische relaties. Beide aspecten.
Geen grenzen kunnen stellen. Ook de grens van de ander niet kunnen accepteren.
Basisveiligheid zoek je in dingen of mensen om je heen.
Je identiteit aan je werk koppelen aan je beroep of materie.
Je hebt moeite met vertrouwen. In jezelf en zeker ook in je omgeving.
Voldoet aan verlangens van de ander.
Verschuilt je snel achter anderen, je partner, je kinderen, situaties.
Het lukt niet goed om keuzes te maken. Je blijft twijfelen. Je gaat daardoor vaak mee in keuzes van anderen.
Niet voluit durven genieten van het leven.
Jouw plek hier op aarde niet echt kunnen vinden.
Constante alertheid/behoefte aan controle.
Zonnevlecht
De 1e, 3e en 5e chakra’s zijn chakra’s waarin voornamelijk de mannelijke energie beweegt. Waar de 1e chakra je fundering is, gaat de 3e chakra al meer naar de uitvoering.
Je eigen ik neerzetten, autonoom zijn, grenzen stellen, je machtig voelen, maar ook je plezier in je leven, daadkracht, datgene neerzetten wat voor jou belangrijk is. Jouw levenskracht en de zon kunnen voelen in jouw leven. Met daartegenover schaamte. Hier loop je vast als het in de basis niet stevig is.
Hier zit ook het slachtoffer/dader veld. De dualiteit. Het is dan moeilijk om daaruit te stappen. Het te overstijgen.
Keelchakra:
Als we dan ook kijken naar de keelchakra komen we daar meer tegen. Wat hangt er vast aan de keelchakra? Waar de 1e chakra de fundering is en de 3e chakra de uitvoering, is de keelchakra vooral hoe je jezelf naar buiten neerzet, naar buiten brengt. In communicatie met anderen, je gevoel uitspreken, je grens aangeven. Zeggen wat jij nodig hebt. Wat voor jou belangrijk is. Jouw authenticiteit voelen en naar buiten brengen.
Je kan je voorstellen, dat als je je niet veilig voelt bij jezelf, je liever geen grenzen uitspreekt, je je kwetsbaarheid liever verborgen houdt en wanneer jij je aangevallen voelt, je eerder vecht en krachtiger uitspreekt. Of je juist kleiner maakt en jezelf, jouw woorden, emoties en gevoelens wegslikt. Niet alleen voor de ander, juist ook voor jezelf. Het geeft een gevoel van monddood zijn. Monddood betekent niet alleen dat je er niet over kan of mag praten. Het er niet over praten, betekent ook dat je het niet mag voelen en op een diepere laag, het dus niet bestaan heeft. Op een nog diepere laag betekent het ook: jij bestaat niet. Monddood betekent dus niet alleen het (moeten) verzwijgen of niet kunnen doorvoelen van het trauma, maar heeft ook een directe verbinding met jouw bestaansrecht.
7e chakra
7e chakra is de verbinding met jouw bron. Vanuit jouw bron komt de energie door de 7e chakra, door je keelchakra en stroomt zo door je hele wezen. Vaak, als de basischakra uit balans is en de keelchakra dicht is, sluit ook de 7e chakra. Je voelt je afgesloten van jouw bron, wat een diep gevoel van eenzaamheid geeft.
De vrouwelijke energie in ons:
Wanneer de mannelijke energie in ons uit balans is, loop je vast in het dieper ontwikkelen van de vrouwelijke energie in ons. De 2e chakra, de 4e chakra en het 3e oog chakra kan dan behoorlijk uit balans zijn. Je kan je dan onveilig in je lichaam om hier volledig in aanwezig te zijn. Emoties te doorvoelen en zakken in je 2e chakra.
De 2e chakra
In de 2e chakra zit je eigenliefde, innerlijke kind, je zielscontact, je kunnen verbinden, maar ook je creatie- en manifestatiekracht. Je barende energie en eigenwaarde, seksualiteit en sensualiteit. Daartegenover staat schuld.
Wat er kan gebeuren als de basis niet sterk is en je vanuit de mannelijke energie in je niet de basis voelt om hier volledig aanwezig te zijn, het contact met jouw innerlijke kind, jouw ziel kleiner wordt. Je kan dan steeds meer terugtrekken uit jouw 2e chakra. De ruimte die hier vrijkomt, ga je dan vullen met de energie van anderen, waardoor je steeds minder in contact met je innerlijke kind en je gevoel blijft.
Je raakt dan het gevoel met jouw vrouwelijke energie kwijt. Overgave, sensualiteit, creativiteit en eigenliefde en zelfwaardering en het verhogen van jouw trilling. Het stagneert en je gaat compenseren.
Omdat je in je 2e chakra goed kan samensmelten met de ander kan je het verlangen van de ander te voelen. Hieraan kan je dan gaan voldoen zonder nog te kunnen voelen of dat is wat jij wil. Dat leer je dan in de vroege kinderjaren en gaat zo snel en zo subtiel dat je dat vaak niet door hebt.
Daarnaast kan schuld een groot iets zijn in je leven, wat zich doortrekt in alle lagen. Je voelt je schuldig of iemand anders is verschuldigd aan jou. Dat kan je dan in alles om je heen manifesteren.
Daartegenover staat dat ontvangen is niet veilig is. Dat is in alles, (eigen)liefde, hulp, geld. Maar ook de energie van jouw bron, het contact met jouw lichtgidsen blokkeer je op onbewuste lagen. Het is op een diepe laag liefdesbang zijn.
Hartchakra
Je kunt merken dat je je hartchakra dan meer gaat sluiten. Teleurstellingen en oud verdriet wat niet losgelaten kan worden, kan maken dat je steeds meer jezelf hieruit terugtrekt. Liefdesbang, al vanuit de 2e chakra, kan je ook hier terugvinden. Je hartchakra staat vaak wel open in geven. Maar de liefde laten stromen naar jezelf stagneert dan. Je zou zelfs kunnen merken dat je hier krom gaat lopen. Om je hart te beschermen. Vechten tegen jezelf en anderen. Om maar afstand te kunnen bewaren tegen voelen en pijn.
De 6e chakra, ofwel je 3e oog
Je 3e oog is je heldere kanaal in horen, zien, voelen, weten. Daar krijg jij je informatie binnen. Ook van alles wat er om jou heen gebeurt. Als daar alles stroomt, kan datgene wat je daar ontvangt, doorstromen door je keelchakra en hartchakra naar je 2e chakra. En zo door naar de aarde. Hoe dieper jij in jouw 2e chakra kan stappen, hoe meer je 3e oog kan ontwikkelen.
Wanneer nog niet alles kan doorstromen naar je 2e chakra en zo door naar de aarde, kan je merken dat je je overprikkelt voelt. Alles wat je ontvangt blijft dan in je hoofd hangen en maakt het ontzettend druk.
Daarnaast kan je je voelsprieten ver naar buiten hebben staan. Steeds voelen of je veilig bent. Hoe anderen zich voelen, hoe de situatie voelt. Waardoor je altijd alert bent, ook ’s nachts bij wijze van spreken met 1 oog open slaapt.
Hoe nu verder
Om de verkrampingen in je bekkenbodem aan te gaan is het belangrijk om alles wat daar vast zit te doorvoelen. Dat kan boosheid, verdriet of pijn zijn. Dit kan moeilijk zijn, omdat je daarvoor basisveiligheid en vertrouwen nodig hebt. Precies datgene wat in de bekkenbodem zit en waar je op dat moment niet zo goed contact mee kan maken. Dat kan je tegenhouden om in je emotie te stappen. Het kan je dan nodig zijn dat er iemand bij je is die wel met die velden verbonden is, waardoor die kan helpen om je dieper te laten zakken. Dat kan een therapeut zijn, maar ook een vriend of vriendin.
Steeds als je de emotie kan doorvoelen, zal een laag ont-krampen. Je krijgt dan meer contact met basisveiligheid en vertrouwen in je, je contact met je bestaansrecht groeit.
Mannelijke en vrouwelijke energie:
Daarnaast is een van de belangrijke stappen daarin om het mannelijke en vrouwelijke in je in balans te brengen.
Een van de moeilijkste emoties voor vrouwen (en mannen die meer met hun vrouwelijke energie zijn verbonden) om door te stappen is boosheid. Vaak langdurig onderdrukt, waardoor je deze vaak niet meer herkent. Wordt je daarop geraakt, kan een paniek je overvallen en dit resulteren in verdriet of slachtoffer voelen. Omdat de boosheid dan niet door je heen kan stromen. Dat geeft dan een diep gevoel van onmacht. Waardoor je jezelf kleiner kan maken. Hierdoor maak je de ander dan vaak groter. Door steeds meer in contact te komen met jouw mannelijke energie, en het toelaten van de boosheid in je, kan je steeds dieper in je bekkenbodem zakken.
Voor mannen (of vrouwen die meer met hun mannelijke energie verbonden zijn) kan het moeilijker om het verdriet echt toe te laten. Dan zal boosheid zich sneller laten zien. Om zo gevoelens buiten zich te houden. Het kan dan onveilig voelen om het verdriet toe te laten waardoor je daar dan ook steeds meer het contact daarmee verliest. Het verdriet voelt dan als onmacht en waardoor boosheid die macht tijdelijk terug geeft. Ook dan kan je je het slachtoffer voelen. Het opnieuw contact maken met de vrouwelijke energie in je, kan je meer in contact brengen met je gevoel. Waardoor je zo laag voor laag kan verwerken.