Verkramping van je bekkenbodem

 

 

De verkramping van de bekkenbodem, deel 1

 

De bekkenbodem is verbonden aan de Psoas spier, ofwel de stressspier genoemd.

 

Bij een langdurige stress periode, zal deze spier steeds meer verkrampt raken. En daarmee ook de bekkenbodem verkrampen.

 

De bekkenbodem raakt zeker verkrampt bij verschillende trauma's, zoals seksueel misbruik, trauma's in de baarmoeder voor de geboorte, zoals pijnstukken van de moeder die overgenomen worden maar ook als je een alleen-geboren meerling bent.

 

Ook trauma's tijdens de geboorte en de eerste kinderjaren worden daar opgeslagen.

 

De bekkenbodem is namelijk verbonden met de eerste chakra. Waarin angst een pool is, maar ook bestaansrecht, basisveiligheid. Vertrouwen, in jezelf en in je omgeving. Het op eigen benen durven en kunnen staan. Deze chakra begint zich te vormen vanaf de conceptie en zal zich blijven vormen tot voorbij de eerste levensjaren. Dit wil overigens niet zeggen dat, als er op latere leeftijd iets gebeurt, hier niet opnieuw beschadigingen opgeslagen kunnen worden. 

 

Vaak voel je niet dat er een verkramping zit. Je groeit er mee op en voor jou voelt deze als normaal. 

 

Als de bekkenbodemspieren verkrampt zijn, heeft dit vele bijwerkingen. Je kan niet bij belangrijke velden die eigenlijk je basis zijn van waaruit jij kan groeien. Je kan voorstellen, als daar iets niet volledig ontwikkelt, je verder gaat groeien op een fundering die niet stevig staat. Misschien zelfs wel vol scheuren en gaten zit. Dit zal je je hele leven bij je kunnen dragen en op elk moment van de dag kunnen herkennen in alles wat je doet. 

De verkramping van de bekkenbodem, deel 2

 

In het eerste artikel gaf ik aan dat de bekkenbodem de basis is waarop we zijn opgegroeid. Dat wanneer daar trauma's zijn opgeslagen, dit scheuren en gaten geeft in onze fundering. Omdat je hele leven gebouwd is op deze fundering, kun je daar je hele leven problemen in ondervinden. Het geeft een verkramping van je bekkenbodem em pas als je die bekkenbodem volledig kan ont-krampen, zal je pas echt toegang hebben tot de velden die daar zijn opgeslagen. Zoals basisveiligheid, vertrouwen, bestaansrecht. In het vorige artikel heb ik er voornamelijk over gehad hoe dit zijn weerslag heeft op de 1e, 3e en 5e chakra. De mannelijke energie in ons. 

 

Dit keer wil ik het graag hebben over hoe het zijn weerslag heeft op de vrouwelijke energie in ons. Die je vooral terug vind in de 2e, 4e en 6e chakra. Je kan je namelijk voorstellen, dat wanneer de basis, de fundering gescheurd is, ook daar energie niet goed kan stromen.